Vodafone Vakfı ve AÇEV depremzedeler için güçlerini birleştirdi
Başak Parıltı GÖKÇAM
Türkiye Vodafone Vakfı ve Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), depremden en çok etkilenen 3 il olan Adıyaman, Gaziantep ve Hatay’da yaşayanlara destek olmak amacıyla yeni bir proje başlattı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile uyum ve iş birliği içinde yürütülen proje kapsamında kurulacak Çocuk ve Aile Merkezlerinde çocukları, anne babaları ve kadınları psikososyal yönden desteklemek, güçlerini güçlendirmek için çalışmalar yürütülecek. ebeveynleri ebeveynlik rollerinde, çocuklarına bu süreçte destek olma becerisini kazandırmak ve genç kadınları güçlendirmektir. Projenin amacı bir yılda 4.500 çocuk ve ebeveyn ile 2.500 genç kadına ulaşmaktır.
Proje kapsamında Adıyaman Vali Yardımcısı Ali Mantı, Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, Vodafone Türkiye Vakıf Lideri Hasan Süel, AÇEV Yürütme Konseyi Başkanı Ayşecan Özyeğin Oktay ve AÇEV Genel Müdürü Senem Başyurt’un katılımıyla Adıyaman’da ilk merkez açıldı. . Merkezin açılışında konuşan Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, “Proje kapsamında açacağımız merkezlerde afetten etkilenen çocuk ve kadınları desteklemek ve güçlendirmek için çok çalışma yapılacak.
Bu merkezler, AÇEV’in bilime dayalı eğitim programlarının yanı sıra ‘Yarını Kodlayanlar’, ‘Dijital Benim İşim’ ve ‘Kırmızı Işık’ gibi Türkiye Vodafone Vakfı’nın mevcut projelerini de hayata geçirecek. Türkiye Vodafone Vakfı olarak bu merkezleri 2 yıl boyunca desteklemeyi hedefliyoruz. Bu proje ile bölgede değerli bir sosyal ihtiyaca cevap vereceğimize inanıyoruz” dedi.
Proje hakkında konuşan AÇEV Genel Müdürü Senem Başyurt, “Merkezimizin bölgede yaşayanlar için güvenli, gelişen ve birleştirici bir alan olmasını temenni ediyoruz. Hayatın altın yılları olarak adlandırılan ve beyin gelişiminin en hızlı olduğu okul öncesi yaş grubundaki çocuklar, afetlerin olumsuz sonuçlarına karşı savunmasızdır. AÇEV olarak erken çocukluk alanındaki uzmanlığımız, deneyimimiz ve yetkinliğimizle merkezlerimizde önceliğimiz bu yaş grubundaki çocuklar ve aileleridir.”
Diğer projeler tarafından desteklenecek
Çocuk ve Aile Merkezlerinde 4 adet çocuk oyun odası, oyuncak ve kitap kütüphanesi, yetişkin ve teknoloji sınıfları yer alacaktır. Çocuk oyun odasında çocukların öğrenme kapasitelerini desteklemek için sanat, dramatik oyun ve bloklar gibi farklı etkinlikler düzenlenecektir.
Ayrıca merkezlerin, konteyner kentteki tüm çocukların faydalanabileceği oyuncak ve kitapların bulunduğu bir kütüphanesi daha olacak. Burada çocuklar, boş zamanlarını yetişkin gözetiminde geçirirken, yaşlarına uygun kitap alanının keyfini çıkarabilecekler. Türkiye Vodafone Vakfı’nın “Yarını Kodlayanlar” eğitimlerinin verileceği merkezlerde teknoloji sınıfı da olacak. Vakfın “Dijital Benim İşim” ve “Kırmızı Işık” gibi diğer projeleri de merkezlerde yapılacak çalışmaların bir parçası olacak.
Bilimsel temelli programlar düzenlenecek
Çocuk ve Aile Merkezlerinde depremden etkilenenlerin ihtiyaçları doğrultusunda uzman ekiplerle bilimsel temelli programlar uygulanacaktır.
Bu programlarla çocukların bu süreçteki öğrenme kayıplarının telafi edilmesi, ebeveynlerin çocuklarına destek olmaları ve genç kadınların güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Ebeveynlerin yetişkin eğitimciyle birlikte çalışarak refahlarını destekleyecekleri ve çocuklarıyla bağlantılarına rehberlik edecek konular hakkında sohbet etmelerini sağlayacak yapılandırılmış bir program sunulacak.
Aynı zamanda kadınların yeterliliklerini destekleyecek ve hayatlarının bundan sonraki dönemlerine yön vermelerine katkı sağlayacak seanslar düzenlenecek. Merkezlerde yer alacak teknoloji derslerinde, istekli eğitmenlerin desteğiyle 7-14 yaş arası çocuklara kodlama eğitimi verilecek. Bu eğitimlerde çocuklar yaratıcı çalışmalar yapma ve kendi oyunlarını üretme fırsatı bulacaklar.
Güneş enerjisiyle çalışan mobil mağazalarımız olacak
Deprem bölgesindeki ekonomik hayatın normale dönmesi gerektiğini vurgulayan Aksoy, “İş imkanlarında önceliğimiz mağdurlar olacak. 2024 yılında 650 kişiye istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Bölgedeki vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için %100 güneş enerjisinin kullanıldığı mobil mağazaları hayata geçireceğiz.”
300 bin çocuğa kodlama eğitimi verildi
Yarını Kodlayanlar projesi kapsamında 81 ilde toplam 300 bin çocuğa kodlama eğitimi verildiği bilgisini veren Vodafone CEO’su Engin Aksoy, “Vodafone olarak dijital toplum, çevre ve kapsayıcılık konuları 3 ana ayağımızı oluşturuyor. Önceliğimiz elbette çocuklar ve kadınlar. Bu kapsamda 20 ilde 15 bin kadına dijital okuryazarlık ve pazarlama eğitimi verdik. Bu tür çalışmalarla daha çok kişiye ulaşmak istiyoruz.”